Chłodnik arbuzowy z bazylią
Chłodnik arbuzowy z bazylią
Przygotowanie
- Połowę bazylii kroimy w paski
- Z arbuza wykrawamy miąższ i usuwamy pestki, a następnie kroimy miąższ w kostkę
- 1/3 ilości arbuza wkładamy do miski, a następnie do lodówki
- Pozostałą część arbuza wkładamy do blendera, dolewamy sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy
- Do rondla wlewamy wodę, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy pokrojoną bazylię i mieszamy
- Rondel przykrywamy pokrywką i odkładamy do ostygnięcia
- Do rondla dodajemy zblendowaną masę arbuzową, dokładnie mieszamy i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki
- Po tym czasie do misek wkładamy kawałki arbuza, zalewamy chłodnikiem i dekorujemy listkami bazylii
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chłodników.
Autor
Lista składników
- Arbuz (600 g)
- Woda (150 ml)
- Sok z cytryny (bio) (24 ml)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.