fbpx
Szukaj
open close

Chlebowa pizza z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0c7ed2ce-36a2-4c4c-a906-98e44a063a8d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chlebowa pizza z ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Chleby pita kładziemy na blachę, układamy na nich plasterki ziemniaków i polewamy tłuszczem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 18-20 minut
  • Pitę posypujemy solą i podajemy z cząstkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Do pizzy możesz opcjonalnie dodać cebulę.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Pita (140 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pizza na razowym cieście

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy przyprawy (sól) oraz drożdże i mieszamy Dolewamy połowę tłuszczu (oliwy) oraz ciepłą wodę i mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiąca pizza z pieczarkami

Do miski wsypujemy cukier oraz drożdże i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy Jajo (…)

WIĘCEJ >

Mini pizza

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kalarepę obieramy, odcinamy twardy spód i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od (…)

WIĘCEJ >