Chlebek orzechowo-jabłkowy
Chlebek orzechowo-jabłkowy
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon)
- Orzechy drobno siekamy i dodajemy do miski
- Jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do miski dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy, po czym po środku formujemy zagłębienie
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie przelewamy do dzbanka
- Dolewamy mleko oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy tę mieszaninę do zagłębienia i lekko mieszamy
- Ciasto przenosimy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
- Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (300 g)
- Jabłko (180 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Orzech włoski (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.