Chleb z daktylami i cukinią
Chleb z daktylami i cukinią
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem
- Cukinię ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Daktyle drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (cynamon) i całość dokładnie mieszamy, a następnie robimy pośrodku zagłębienie
- Do dzbanka wlewamy tłuszcz, wybijamy jaja i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy mieszankę do zagłębienia i całość szybko mieszamy
- Masę przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz.
- Po tym czasie odstawiamy chleb na ok. 10 minut do ostygnięcia, po czym przenosimy go na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Daktyl (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Cynamon mielony (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.