fbpx
Szukaj
open close

Chleb z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd4924a6a-1929-4af1-b2ea-8a9fa9817228
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb z cukinii

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach
  • Dodajemy do niej jajka
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy rozpuszczony tłuszcz
  • Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową
  • Mieszamy wszystko razem
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto do foremki
  • Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z pieca obracamy foremkę i wyjmujemy chleb
  • Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia
  • Odkładamy wypiek na jakąś kratkę do całkowitego wystudzenia

Rady dietetyka

Chleb możesz posmarować masłem lub pastą. Możesz go zjeść na słodko lub wytrawnie. Pamiętaj, by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.

Uwagi

Dużo zależy od tego jaką mamy mąkę kokosową (każda inaczej chłonie wodę). Ciasto nie może być zbyt luźne – powinno mieć zwartą konsystencję. Od razu po zarobieniu należy je upiec, ponieważ cukinia zacznie puszczać wodę oraz soda ma szybki i nietrwały proces reakcji.

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia past, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (357 g)
  • Cukinia zielona (350 g)
  • Mąka kokosowa (150 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Sok z cytryny (bio) (20 ml)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pasta z awokado

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). (…)

WIĘCEJ >

Pasta warzywna

Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 (…)

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można (…)

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka (…)

WIĘCEJ >