Chleb tostowy
Chleb tostowy
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek
- Do osobnej miski wlewamy wodę (1/6 ilości), wsypujemy proszek do pieczenia oraz zakwas i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do miski z mąką
- Dodajemy sól, dolewamy wodę i całość zagniatamy, a następnie odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia
- Keksówkę smarujemy tłuszczem
- Ciasto ponownie zgniatamy, przenosimy do keksówki, równomiernie rozkładamy i odstawiamy na ok. 30 minut
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Keksówkę wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia chlebów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (500 g)
- Woda (300 ml)
- Zakwas chlebowy w proszku (z komosy) (30 g)
- Proszek do pieczenia (16 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.