fbpx
Szukaj
open close

Chleb kakaowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce561ab1f-075c-4e54-861a-02512d491891
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb kakaowy

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, kakao i drożdże, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do osobnej miski wlewamy miód i wodę, mieszamy, po czym przelewamy mieszaninę do mąki z kakao i łączymy
  • Jeśli ciasto jest zbyt suche – dolewamy więcej wody i zagniatamy przez ok. 5 minut, po czym odstawiamy ciasto na ok. 20 minut
  • Po tym czasie zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut (do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne)
  • Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką
  • Z ciasta formujemy wałek, który wkładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Chleb wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 190 st. C i pieczemy chleb jeszcze przez ok. 20 minut
  • Następnie odstawiamy chleb na ok. 10 minut do ostygnięcia, po czym przenosimy go na metalowa kratkę do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka żytnia (500 g)
  • Woda (300 ml)
  • Miód lipowy (96 g)
  • Kakao w proszku (30 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Słodki chleb z dynią

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy odrobiną mąki (pszennej) Dynię obieramy i (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, (…)

WIĘCEJ >

Chleb kokosowy

Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy.  Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić (…)

WIĘCEJ >

Chleb z kminkiem i chili

Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby (…)

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i (…)

WIĘCEJ >