Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty
Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty
Przygotowanie
- Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody
- Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej
- Mieszamy
- Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc)
- Po tym czasie mieszamy i dolewamy trochę wody, tak żeby poziom był z 0,5 cm wyżej niż kasza
- Zostawiamy znowu na 8 godz.
- Po tym czasie sprawdzamy ile mamy wody, powinna być tak z centymetr niżej niż powierzchnia kaszy, jeśli jest jej więcej, to delikatnie odlewamy nadmiar
- Solimy
- Włączamy piekarnik na 70 st. C i nagrzewamy
- Bierzemy blender i miksujemy dokładnie przez około minutę
- Bierzemy naczynie, w którym będziemy piec i wykładamy je papierem do pieczenia
- Wylewamy nasze ciasto na blachę/naczynie
- Wkładamy do piekarnika, zamykamy drzwiczki i wyłączamy piekarnik!!
- Zostawiamy tak na minimum 8 godzin
- Po tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 stopni (broń boże, nie otwieramy drzwiczek)
- Pieczemy 45 min
- Zmniejszamy temp. Do 170 st. C i pieczemy jeszcze 15 min
- Wyłączamy piekarnik
- Wyjmujemy naczynie
- Wyjmujemy chleb z naczynia na jakąś kratkę (może być taka z piekarnika)
- Ostrożnie odrywamy papier i gotowy chleb zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia
- Przechowujemy w chlebaku, jak normalny chleb
Rady dietetyka
Chleb gryczany na zakwasie ma bardzo dużo wartości odżywczych. W 1 porcji możesz spożyć 2 kromki pieczywa. Chleb możesz zjeść z ulubionymi dodatkami np. z masłem, warzywami lub serem (jeśli nie masz nietolerancji).
Uwagi
Na przygotowanie chleba potrzebujesz 2 dni. Najlepiej jest go zrobić od razu z 1 kg kaszy gryczanej i mieć większy zapas chleba na dłużej. Chleb można poporcjować i zamrozić.
Podczas fermentacji wytwarza się piana – jest to zjawisko naturalne i prawidłowe.
Autor
Lista składników
- Kasza gryczana niepalona (500 g)
- Sól kłodawska (5 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Komentarzy: 3
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Witam.
Czy ostatni etap wyrastania można przedłużyć np do 16 godzin?
Można 🙂
Czy można taki chleb zrobić z zmielonej kaszy(mąki)?