Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Przygotowanie
- Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód
- Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą
- Dolewamy wodę i lekko solimy
- Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
- Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki gryczanej
- Miskę przykrywamy czystym bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby trochę wyrosło
- Po tym czasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
- Mieszamy ciasto i nakładamy do keksówki
- Przykrywamy płóciennym ręcznikiem i kładziemy w pobliżu piekarnika na 20 minut.
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni
- Zdejmujemy ręcznik z blaszki i wkładamy do gorącego piekarnika
- Pieczemy 45 minut
- Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze chleb na 5 min
- Wyjmujemy foremkę z pieca, obracamy do góry nogami, następnie zdejmujemy papier do pieczenia.
Rady dietetyka
Chleb na zakwasie jest zdrowszy – zajrzyj do przepisu powiązanego, aby przygotować tę wersję pieczywa.
Uwagi
Chleb możesz zjeść z dowolną pastą lub po prostu z masłem i warzywami.
Autor
Lista składników
- Mąka gryczana (500 g)
- Woda (300 ml)
- Drożdże (świeże) (25 g)
- Miód gryczany (12 g)
- Sól kłodawska (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.