Chipsy ziemniaczane
Chipsy ziemniaczane
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut
- Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski z ziemniakami dodajemy musztardę, tłuszcz, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą złote i chrupiące)
- Po ok. 15 minutach pieczenia przewracamy ziemniaki na drugą stronę
- Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy przyprawami (solą)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chipsów.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (450 g)
- Musztarda (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.