Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Przygotowanie
Carpaccio:
- Comber oczyścić z błon
- Jałowiec rozdusić / pokroić
- W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec
- Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie
- Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny do lodówki
- Następnie wyjąć mięso, wytrzeć ręcznikiem papierowym
- Zawinąć w folię spożywczą w ten sposób żeby powstał kształt walca
- Zamrozić na minimum 24 godziny
- Jeśli mamy krajalnicę do mięsa to zamrożone mięso kroimy w cienkie plastry i kładziemy na rukoli rozłożonej na talerzu
- Jeśli nie mamy krajalnicy to wyjmujemy mięso z zamrażarki godzinę wcześniej i ostrym nożem kroimy cieniutkie płaty
- posypujemy kaparami i polewamy sosem vinaigrette balsamicznym
Sos:
- Czosnek obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
- Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
- Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund
Rady dietetyka
Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia carpaccio.
Autor
Lista składników
Carpaccio
- Sarnina comber (100 g)
- Wino czerwone wytrawne (50 ml)
- Rukola (20 g)
- Kapary (10 g)
- Miód lipowy (3 g)
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Woda (25 ml)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Musztarda (10 g)
- Miód lipowy (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek (2.5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.