fbpx
Szukaj
open close

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-2-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Przygotowanie

  • Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie
  • Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem
  • Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko posolić i popieprzyć
  • Plastry marynowanych buraków rozłożyć na talerzu
  • Twarożek nałożyć na burakach
  • Buraki należy wybrać wielkości piłeczki tenisowej, takie są najsmaczniejsze
  • Wrzucić do miski/garnka z zimną wodą na 15 min
  • Wyszorować szczoteczką lub czystą gąbką do naczyń
  • Wylać wodę i piasek, operację powtórzyć, przepłukać; jak już nie będzie piasku to można odlać wodę
  • Każdego buraka osobno owinąć folią aluminiową
  • Położyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w 180 st. C przez około 1-2 godz.
  • Po około półtorej godziny można otworzyć drzwiczki piekarnika i dźgnąć kilka buraków patyczkiem od szaszłyka, albo jakimś szpikulcem, jeśli wchodzi lekko to są upieczone, jeśli jest opór to jeszcze z pół godziny należy piec
  • Upieczone buraki wyjąć z piekarnika i zostawić w foli do ostygnięcia
  • Odwinąć buraki z folii i obrać ze skórki
  • Orzechy nerkowca wsypać do miski, zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana
  • Buraki obrać i pokroić w plastry
  • Buraki włożyć do miski, zalać oliwą i octem balsamicznym, lekko posolić i popieprzyć, przykryć folią/pokrywką, włożyć do lodówki na noc
  • Rano nerkowce odcedzić na sitku
  • Nerkowce włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki i zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem, spróbować i ewentualnie lekko posolić
  • Buraki rozłożyć na talerzu i położyć na nie twarożek

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie twarożków. Klikając serduszko dodasz je do swojej prywatnej książki kucharskiej.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (250 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Twarożek ze słonecznika

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na (…)

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i (…)

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na (…)

WIĘCEJ >

Twarożek z migdałów

Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do (…)

WIĘCEJ >