Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców
Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców
Przygotowanie
- Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie
- Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem
- Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko posolić i popieprzyć
- Plastry marynowanych buraków rozłożyć na talerzu
- Twarożek nałożyć na burakach
- Buraki należy wybrać wielkości piłeczki tenisowej, takie są najsmaczniejsze
- Wrzucić do miski/garnka z zimną wodą na 15 min
- Wyszorować szczoteczką lub czystą gąbką do naczyń
- Wylać wodę i piasek, operację powtórzyć, przepłukać; jak już nie będzie piasku to można odlać wodę
- Każdego buraka osobno owinąć folią aluminiową
- Położyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w 180 st. C przez około 1-2 godz.
- Po około półtorej godziny można otworzyć drzwiczki piekarnika i dźgnąć kilka buraków patyczkiem od szaszłyka, albo jakimś szpikulcem, jeśli wchodzi lekko to są upieczone, jeśli jest opór to jeszcze z pół godziny należy piec
- Upieczone buraki wyjąć z piekarnika i zostawić w foli do ostygnięcia
- Odwinąć buraki z folii i obrać ze skórki
- Orzechy nerkowca wsypać do miski, zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana
- Buraki obrać i pokroić w plastry
- Buraki włożyć do miski, zalać oliwą i octem balsamicznym, lekko posolić i popieprzyć, przykryć folią/pokrywką, włożyć do lodówki na noc
- Rano nerkowce odcedzić na sitku
- Nerkowce włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki i zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem, spróbować i ewentualnie lekko posolić
- Buraki rozłożyć na talerzu i położyć na nie twarożek
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie twarożków. Klikając serduszko dodasz je do swojej prywatnej książki kucharskiej.
Autor
Lista składników
- Burak (250 g)
- Orzech nerkowca (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Ocet balsamiczny (18 ml)
- Woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.