fbpx
Szukaj
open close

Calzone z porem i kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8f9a9057-28c8-49c4-a4fc-c95f0a58c5fa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Calzone z porem i kurczakiem

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie miskę przykrywamy i odkładamy na ok. 10 minut (do momentu, aż pojawi się piana)
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przygotowane drożdże oraz 2/3 ilości tłuszczu i całość dokładnie mieszamy na miękkie ciasto
  • Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i ugniatamy przez ok. 5 minut, aby było gładkie
  • Następnie kroimy ciasto na ćwiartki, formujemy koła o średnicy ok. 20 cm i przykrywamy ściereczką
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy por z boczkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy kurczaka i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy groszek, mieszamy i odstawiamy
  • Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem, brzegi ciasta smarujemy wodą i składamy ciasto na pół, sklejając brzegi
  • Calzone wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia calzone.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Por (70 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Calzone z serem i grzybami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę (tymianek) drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych (…)

WIĘCEJ >