Bulion z kurczaka z ziołami
Bulion z kurczaka z ziołami
Przygotowanie
- Seler kroimy w ćwiartki
- Marchew obieramy i kroimy na kawałki
- Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
- Mięso wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy (pieprz i liście laurowe), zieleninę i warzywa
- Następnie dolewamy wodę (tak aby zakryć mięso i warzywa) i stawiamy garnek na kuchenkę
- Bulion doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bulion przez ok. 12 godz. (co jakiś czas mieszając)
- Garnek ściągamy z kuchenki i odstawiamy na ok. 30 minut
- Z garnka wyciągamy kości, a bulion przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami
- Bulion przelewamy do słoików i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
- Możemy przechowywać przez ok. 5 dni w lodówce lub do 3 msc. w zamrażarce
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bulionów.
Autor
Lista składników
- Woda (4000 ml)
- Kurczak tuszka (3000 g)
- Cebula (105 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Marchew (45 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Pieprz ziarnisty (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.