fbpx
Szukaj
open close

Bulion wołowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c63549e56-0391-4b33-b7ce-bfaa25a70d87
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bulion wołowy

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
  • Kości kładziemy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Czosnek obieramy i zmiażdżamy
  • Marchew obieramy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 2-3 cm
  • Seler kroimy na kawałki
  • Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Następnie podpieczone kości przenosimy do garnka, dodajemy przyprawy (pieprz i liście laurowe), zieleninę i warzywa
  • Do garnka wlewamy wodę (tak, aby kości były całkowicie zakryte) i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień tak, aby bulion się delikatnie gotował
  • Bulion gotujemy przez ok. 12 godz. na małym ogniu (co ok. 1 godz. przez przynajmniej 3 godz. ściągamy nagromadzoną z wierzchu pianę)
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na ok. 30 minut
  • Z garnka wyciągamy kości, a bulion przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami do osobnego garnka (kości i warzywa wyrzucamy)
  • Bulion przelewamy do słoików i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (możemy przechowywać w lodówce przez ok. 5 dni lub w zamrażarce przez 2 msc.)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia bulionów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (4000 ml)
  • Wołowina żebra (1500 g)
  • Marchew (90 g)
  • Cebula (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) (…)

WIĘCEJ >

Bulion kostny

Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości) Dolewamy ok 50 ml (…)

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany (…)

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) (…)

WIĘCEJ >