Bulion kostny
Bulion kostny
Przygotowanie
- Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka
- Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości)
- Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody)
- Gotujemy na małym ogniu od 8 do 24 godzin, im dłużej tym lepiej
Rady dietetyka
Bulion kostny to bogactwo kolagenu, który regeneruje organizm i wzmacnia stawy oraz jelita. Używaj bulionu jako bazę do wszystkich zup.
Uwagi
Jeśli masz nietolerancję histaminy – nie dodawaj octu jabłkowego.
Bulion można gotować również w wolnowarze, co jest wygodniejsze przy tak długim czasie gotowania.
Gorący bulion warto przelać do czystych słoików i zawekować, czyli odwrócić nakrętką do blatu i poczekać do momentu zassania.
Autor
Lista składników
- Woda (4000 ml)
- Wołowina kości szpikowe (1000 g)
- Kurczak łapka (500 g)
- Kurczak szyja (500 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.