fbpx
logo
Szukaj
open close

Budyń z papai

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0a5af3ca-a602-483e-9d1e-54eb6a5eb986
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Budyń z papai

Przygotowanie

  • Papaję kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skóry
  • Miąższ z papai kroimy na kawałki i wkładamy do miski
  • Do garnka wlewamy 3/4 ilości mleka, dodajemy tłuszcz i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum
  • Żółtka wkładamy do miski, dodajemy słodzik i dokładnie ucieramy
  • Następnie masę z żółtek przenosimy do blendera, dodajemy miąższ z papai i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera dodajemy do garnka z mlekiem i dokładnie mieszamy
  • Pozostałe mleko łączymy z mąką
  • Energicznie mieszając zawartość garnka, dolewamy do niego mleko z mąką, zwiększamy ogień i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje
  • Gotowy budyń przelewamy do misek i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia budyniów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko krowie (400 ml)
  • Papaja (150 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Mąka ziemniaczana (36 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Masło (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Budyń

Wszystkie składniki (poza mlekiem) umieszczamy w rondlu i dokładnie mieszamy Cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, (…)

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo-czekoladowy

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy suche składniki i podgrzewamy, cały czas mieszając Dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok. 2 (…)

WIĘCEJ >

Budyń waniliowy dla alergika

Do rondla wlewamy połowę mleka, dodajemy tłuszcz i zaczynamy podgrzewać Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż na pół i wydłubujemy ziarenka, po (…)

WIĘCEJ >

Budyń bez mleka i jajek

Do rondla wlewamy połowę mleka, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy Drugą połowę mleka wlewamy do miski, dodajemy mąkę oraz kakao i (…)

WIĘCEJ >

Budyń czekoladowy teff

Do rondla wlewamy mleko i zagotowujemy Dodajemy płatki, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pozostałe składniki i całość (…)

WIĘCEJ >