Budyń waniliowy z owocami
Budyń waniliowy z owocami
Przygotowanie
- Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i wsypujemy do garnka
- Następnie dolewamy połowę ilości mleka, dodajemy tłuszcz i zaczynamy gotować, cały czas mieszając (na małym ogniu)
- Pozostałe mleko wlewamy do miski, dodajemy żółtka oraz mąkę i ucieramy
- Do gorącego mleka, cały czas mieszając wlewamy powstałą masę
- Kiedy masa zgęstnieję, wyłączamy kuchenkę i jeszcze chwilę mieszamy
- Budyń przelewamy do misek i posypujemy owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych budyniów.
Możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (500 ml)
- Malina (100 g)
- Masło (40 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Mąka ziemniaczana (40 g)
- Wanilia – laska (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.