fbpx
logo
Szukaj
open close

Budyń jagodowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf30ffcc9-2e86-4e36-b76e-b7f88e67b53b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Budyń jagodowy

Przygotowanie

  • Do blendera wrzucamy jagody, dodajemy żółtka i mąkę, dolewamy 1/3 ilości mleka i całość dokładnie blendujemy
  • Do rondla wlewamy pozostałe mleko, dodajemy słodzik i cały czas mieszając rózgą kuchenną, doprowadzamy do wrzenia (na średnim ogniu)
  • Zmniejszamy ogień i cały czas energicznie mieszając, powoli wlewamy masę jagodową
  • Gdy budyń zacznie robić się gęsty – zaczynamy mieszać wolniej
  • Budyń doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z kuchenki po ok. 30 sek.
  • Gotowy budyń nalewamy do pucharków i podajemy
  • Opcjonalnie możemy udekorować budyń ulubionymi owocami, np. jagodami, jeżynami i/lub bananem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia budyniów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko krowie (375 ml)
  • Jagoda leśna (65 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Mąka ziemniaczana (24 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Pucharki do deserów, Rondel, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Budyń z papai

Papaję kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skóry Miąższ z papai kroimy na kawałki i wkładamy do miski (…)

WIĘCEJ >

Budyń

Wszystkie składniki (poza mlekiem) umieszczamy w rondlu i dokładnie mieszamy Cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, (…)

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowy

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i podgrzewamy, cały czas mieszając Dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minut, (…)

WIĘCEJ >

Budyń waniliowy dla alergika

Do rondla wlewamy połowę mleka, dodajemy tłuszcz i zaczynamy podgrzewać Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż na pół i wydłubujemy ziarenka, po (…)

WIĘCEJ >

Budyń z sorgo z truskawkami

Sorgo płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 8 godz. Po tym (…)

WIĘCEJ >