Brzoskwinie z masą migdałową
Brzoskwinie z masą migdałową
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Brzoskwinię kroimy na pół i usuwamy pestki
- Następnie układamy owoce na blasze do pieczenia
- Migdały wrzucamy do blendera kielichowego i mielimy, a następnie przesypujemy do miski
- Dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę, cukier oraz tłuszcz i ucieramy palcami, aby masa nabrała konsystencji grubej bułki tartej
- Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy
- Masę nakładamy na każdą z brzoskwiń i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż owoce zmiękną, a ciasto nabierze z wierzchu złotego koloru)
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Brzoskwinię posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brzoskwinią.
Brzoskwinię może opcjonalnie podawać z dodatkiem lodów.
Autor
Lista składników
- Brzoskwinia (850 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Migdał (50 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Wanilia – ekstrakt (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.