Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym
Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
- Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę.
- Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 25-30 minut (do zmięknięcia brukselek).
- W tym czasie przygotujemy sos: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z musztardą i przyprawami.
- Smarujemy brukselki sosem i wstawiamy na kolejne 5 minut lub do zrumienienia.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Brukselka (140 g)
- Boczek wieprzowy (surowy) (120 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (35 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Musztarda (20 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (8 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.