Brukselka z płatkami migdałowymi
Brukselka z płatkami migdałowymi
Przygotowanie
- Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (tak aby była miękka, lecz żeby nie straciła całkowicie koloru)
- Następnie brukselkę odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
- Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok z cytryny, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Wlewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie dodajemy brukselkę i gotujemy do momentu, aż odparuję połowa płynu
- Na osobną patelnię wsypujemy migdały i prażymy przez ok. 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając
- Uprażone migdały przenosimy na patelnię z brukselką, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia brukselek.
Autor
Lista składników
- Brukselka (400 g)
- Bulion mięsny (150 ml)
- Płatki migdałowe (50 g)
- Masło (15 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.