Bób z kminem
Bób z kminem
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
- Bób łuskamy ze strąków i wkładamy do wrzącej wody a ok. 2-3 minuty
- Następnie wyciągamy bób z wody łyżką cedzakową i odsączamy
- Skórkę każdego ziarna nacinamy wzdłuż czubkiem noża i wyciskamy ziarno
- Jeżeli bób jest bardzo młody – nie gotujemy go, wystarczy sparzyć wrzącą wodą, duże i twarde nasiona bobu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut
- Następnie bób odsączamy i przenosimy do miski
- Bób skrapiamy sokiem i tłuszczem, posypujemy przyprawami i mieszamy
- Przed podaniem przechowujemy danie w lodówce
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem bobu.
Autor
Lista składników
- Bób (1000 g)
- Sok z cytryny (bio) (24 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kmin rzymski (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.