Bitki wołowe z pure z batata
Bitki wołowe z pure z batata
Przygotowanie
- Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony
- Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso
- Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania do 2 stopnia (w 9-stopniowej skali kuchenki), aby mięso w garnku ledwo bulgotało
- Dusimy minimum 3 godziny (najlepiej 4-5)
- Na pół godziny przed końcem duszenia dorzucamy sól oraz 2-3 łyżki mąki kokosowej, która zagęszcza mięsny sos
- Obieramy bataty, kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości (10-15 minut w wodzie)
- Rozgniatamy widelcem na pure i doprawiamy solą
- Cukinię kroimy na krążki i gotujemy, parujemy lub dodajemy do mięsa na pół godziny przed zdjęciem z ognia
- Danie podajemy z jarmużem i rukolą polanymi olejem z awokado lub oliwą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Aby mięso było bardzo miękkie i rozpadało się pod widelcem, można gotować je dłużej na małym ogniu lub zwiększyć ogień, by szybciej zmiękło.
Bataty można również gotować na parze przez ok. 10 minut lub piec w piekarniku do miękkości w temp. 180 st. C przez ok. 40-50 minut.
Autor
Lista składników
- Batat (690 g)
- Cukinia zielona (600 g)
- Wołowina udziec (500 g)
- Woda (500 ml)
- Mąka kokosowa (36 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Jarmuż (20 g)
- Rukola (20 g)
- Olej z awokado ekologiczny (16 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.