Biszkoptowy pudding z borówką
Biszkoptowy pudding z borówką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy z tłuszczem
- Wybijamy jajo, ucieramy, po czym dodajemy połowę śmietany, proszek do pieczenia oraz połowę mąki i dokładnie mieszamy
- Dodajemy pozostałą mąkę oraz śmietanę i całość ucieramy na gładką masę
- Dodajemy owoce i lekko mieszamy
- Masę przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 50-55 minut
- Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia
- Do rondla wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i podgrzewamy
- Dolewamy wodę i mieszamy składniki na gładką masę
- Masę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty, aby sos zgęstniał
- Sosem polewamy ciepły pudding i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia puddingów.
Autor
Lista składników
- Woda (250 ml)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Borówka mrożona (200 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Proszek do pieczenia (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.