fbpx
Szukaj
open close

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c3a8a51-04e9-47ed-9d00-919c95fbb013
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Przygotowanie

  • Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw
  • Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence
  • Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i taką pokrojoną niezbyt drobno dodajemy do gotującej się kapusty białej
  • Cebulę należy pokroić, zeszklić na patelni i następnie dodać do garnka z kapustą
  • Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie należy się spieszyć, mięso można dodać nawet po ponad godzinie od podstawienia garnka na ogniu
  • Całość powinna się gotować około 2 godziny na niedużym ogniu (mieszamy od czasu do czasu, dolewamy troszkę wody, jeśli ta wyparuje), aż kapusta będzie odpowiednio miękka
  • Pod koniec gotowania przyprawiamy solą oraz ziołami wedle uznania np. jedną łyżeczkę majeranku. Bigos doprawiamy ostrożnie, aż uzyskamy taki przeciętny smak. Przyprawy nie mogą zdominować smaku kapusty i mięsa, a tak naprawdę dopiero na drugi dzień, kiedy wszystko się przegryzie będzie wiadomo czy jest dobrze przyprawiony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kapusta biała (1100 g)
  • Kapusta kiszona (750 g)
  • Woda (400 ml)
  • Indyk udko (250 g)
  • Wieprzowina łopatka (250 g)
  • Wołowina łopatka (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (90 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kminek mielony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy (…)

WIĘCEJ >

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać (…)

WIĘCEJ >