Bezglutenowy deser z tapioki
Bezglutenowy deser z tapioki
Przygotowanie
- Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10 minut, a następnie przelać do dużego sita i płukać przez 2 minuty zimną wodą.
- Po ugotowaniu perełki tapioki powinny być przezroczyste tzn. nie może być w środku białej kropki, bo inaczej będzie twarda.
- Przepłukaną tapiokę zostawić na sicie, aby odcedzić nadmiar wody. Następnie wypełnić tapioką małe szklanki do połowy wysokości i wstawić do lodówki na godzinę.
- Śliwki zblendować z łyżką oleju kokosowego, bananem i cynamonem, co pozwoli uzyskać gęsty sos, którym można polać tapiokę, a następnie na wierzchu ułożyć maliny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Banan (120 g)
- Śliwka (świeża) (110 g)
- Tapioka – perełki (100 g)
- Malina (70 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Cynamon mielony (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.