fbpx
Szukaj
open close

Bezglutenowy chlebek z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc820d94c-193b-4a49-9f2c-97f22a350bfa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowy chlebek z dyni

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wlewamy wszystkie płynne składniki, dodajemy purée i całość dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i całość dokładnie mieszamy
  • Czekoladę drobniej siekamy i dodajemy do miski z suchymi składnikami
  • Do miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość miski z płynnymi składnikami i szybko mieszamy rózgą kuchenną
  • Masa powinna być rzadka, jeśli wyszła zbyt gęsta – dolewamy odrobinę mleka
  • Masę przelewamy do foremki, posypujemy czekoladą i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 minut
  • Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy chlebek w piekarniku na ok. 10 minut, po czym wyciągamy go z piekarnika
  • Ostygnięty chlebek wyciągamy z foremki i odklejamy papier
  • Gdy chlebek będzie całkowicie wystygnięty – przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 12
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Purée z dyni (przecier) (210 g)
  • Mleko migdałowe (140 ml)
  • Sok jabłkowy 100% (140 ml)
  • Mąka ryżowa (115 g)
  • Erytrol (85 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (60 ml)
  • Mąka owsiana (55 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
  • Mąka ziemniaczana (48 g)
  • Syrop klonowy (45 g)
  • Budyń waniliowy – proszek (40 g)
  • Mąka gryczana (35 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (30 ml)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Siemię lniane mielone (5 g)
  • Cynamon mielony (2 g)
  • Soda oczyszczona (1 g)
  • Imbir w proszku (1 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowy chlebek bananowy z marchewką

Banany obieramy, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę Marchewki obieramy i połowę ścieramy na drobnych oczkach tarki, a (…)

WIĘCEJ >

Chlebek orzechowo-jabłkowy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia (…)

WIĘCEJ >

Chlebek z cukinii bez jaj

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię. (…)

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy

Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do (…)

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i (…)

WIĘCEJ >