fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezglutenowe placki jaglane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e2e5490-3a7a-4b18-8381-a667b896d6c5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe placki jaglane

Przygotowanie

  • Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Następnie gotujemy kaszę we wrzącej, osolonej wodzie (w proporcji 1:2, czyli 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) przez ok. 10-15 minut lub wg instrukcji na opakowaniu (tak, aby kasza wchłonęła całą wodę)
  • Ugotowaną kaszę przenosimy do miski i zalewamy wodą
  • Banana obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do kaszy, a następnie całość dokładnie blendujemy
  • Do masy dodajemy jogurt, ocet i przyprawy, wybijamy jajo i całość mieszamy rózgą kuchenną
  • Następnie dodajemy mąki i całość ponownie dokładnie łączymy
  • Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Gdy tłuszcz się rozpuści – nadmiar wlewamy do masy i mieszamy
  • Na patelnię wylewamy porcję masy i smażymy małe, okrągłe placuszki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Gotowe placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z owocami, dżemem lub miodem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 5 placuszków.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bezglutenowych deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (125 ml)
  • Banan (120 g)
  • Kasza jaglana (95 g)
  • Jogurt sojowy (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka ryżowa (50 g)
  • Mąka gryczana (45 g)
  • Budyń waniliowy – proszek (16 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Wanilia – ekstrakt (5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe pączki serowe

Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pampuchy

Do miski wsypujemy babkę jajowatą i siemię lniane, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniało Do (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe faworki

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (2/3 ilości cukru pudru zostawiamy do posypania faworków) i mieszamy Siemię lniane zalewamy gorącą (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem

Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę Do miski wybijamy jaja, dolewamy (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe kruche babeczki waniliowe

Spód Mleko mieszamy z octem Do miski przesiewamy mąki, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >