Bezglutenowe pierogi z jagodami
Bezglutenowe pierogi z jagodami
Przygotowanie
Ciasto
- Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy
- Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera
- W garnku zagotowujemy wodę (ze składników)
- Do mąk wlewamy tłuszcz i połowę gorącej wody, a następnie zaczynamy wyrabianie ciasta
- Cały czas wyrabiając ciasto, stopniowo dolewamy pozostałą wodę
- Gotowe ciasto przenosimy do miski, posypujemy lekko mąką (ziemniaczaną) i formujemy w jednolitą kulę
- Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 15-20 minut
- W tym czasie przygotowujemy farsz
- W garnku zagotowujemy wodę na pierogi
- Ciasto dzielimy na 2-3 części (podczas wałkowania jednej części ciasta, pozostałe trzymamy w folii)
- Stolnicę podsypujemy lekko mąką (ziemniaczaną) i rozwałkowujemy na niej ciasto na placek o grubości ok. 1-2 mm
- Następnie wycinamy z placka krążki (np. za pomocą szklanki) i lekko rozpłaszczamy w dłoniach
- Na każdy krążek nakładamy 1-2 łyżeczki farszu, posypujemy słodzikiem i zlepiamy w pierogi
- Ulepione pierogi wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do wypłynięcia na powierzchnię)
- Ugotowane pierogi wykładamy na talerz (tak żeby się ze sobą nie stykały)
- Z każdą częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób
- Pierogi opcjonalnie możemy podawać ze śmietaną
Farsz
- Jagody dokładnie myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym
- Następnie dodajemy do jagód mąkę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 5-6 pierogów.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Woda (250 ml)
- Mąka ziemniaczana (80 g)
- Mąka ryżowa (80 g)
- Mąka owsiana (75 g)
- Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (70 g)
- Olej z pestek winogron ekologiczny (25 ml)
- Siemię lniane mielone (20 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Farsz
- Jagoda leśna (300 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Mąka ziemniaczana (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.