fbpx
Szukaj
open close

Bezglutenowe pierogi z jagodami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd9eb0276-11aa-41ed-8eb9-32d5370b8ce4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Przygotowanie

Ciasto

  • Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy
  • Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera
  • W garnku zagotowujemy wodę (ze składników)
  • Do mąk wlewamy tłuszcz i połowę gorącej wody, a następnie zaczynamy wyrabianie ciasta
  • Cały czas wyrabiając ciasto, stopniowo dolewamy pozostałą wodę
  • Gotowe ciasto przenosimy do miski, posypujemy lekko mąką (ziemniaczaną) i formujemy w jednolitą kulę
  • Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 15-20 minut
  • W tym czasie przygotowujemy farsz
  • W garnku zagotowujemy wodę na pierogi
  • Ciasto dzielimy na 2-3 części (podczas wałkowania jednej części ciasta, pozostałe trzymamy w folii)
  • Stolnicę podsypujemy lekko mąką (ziemniaczaną) i rozwałkowujemy na niej ciasto na placek o grubości ok. 1-2 mm
  • Następnie wycinamy z placka krążki (np. za pomocą szklanki) i lekko rozpłaszczamy w dłoniach
  • Na każdy krążek nakładamy 1-2 łyżeczki farszu, posypujemy słodzikiem i zlepiamy w pierogi
  • Ulepione pierogi wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do wypłynięcia na powierzchnię)
  • Ugotowane pierogi wykładamy na talerz (tak żeby się ze sobą nie stykały)
  • Z każdą częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób
  • Pierogi opcjonalnie możemy podawać ze śmietaną

Farsz

  • Jagody dokładnie myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym
  • Następnie dodajemy do jagód mąkę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 5-6 pierogów.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Woda (250 ml)
  • Mąka ziemniaczana (80 g)
  • Mąka ryżowa (80 g)
  • Mąka owsiana (75 g)
  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (70 g)
  • Olej z pestek winogron ekologiczny (25 ml)
  • Siemię lniane mielone (20 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Farsz

  • Jagoda leśna (300 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Mąka ziemniaczana (6 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Garnek, Malakser, Miska, Ręcznik papierowy, Stolnica, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe pieczone pierogi

Ciasto Jeśli mamy przygotowany farsz – przystępujemy do przygotowania ciasta Do miski wsypujemy wszystkie mąki, babkę jajowatą, proszek do pieczenia (…)

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z pieczarkami

Ciasto Jaja wybijamy do miski i roztrzepujemy Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski i formujemy w środku wgłębienie Do (…)

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  (…)

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy (…)

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >