Bezglutenowe pieczone pierogi
Bezglutenowe pieczone pierogi
Przygotowanie
Ciasto
- Jeśli mamy przygotowany farsz – przystępujemy do przygotowania ciasta
- Do miski wsypujemy wszystkie mąki, babkę jajowatą, proszek do pieczenia oraz sól i całość mieszamy
- Do rondla wlewamy mleko i wodę, mieszamy i zagotowujemy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Do miski z mąkami dodajemy tłuszcz i stopniowo wlewamy gorące mleko z wodą, cały czas mieszając, aż uzyskamy gęstą masę
- Gorące ciasto posypujemy małą ilością mąki (ziemniaczanej) i zagniatamy rękami, aby uformować jednolitą kulę
- Jeśli ciasto jest za gorące – przekładamy je do osobnej miski i czekamy
- Na koniec zagniatania ciasto powinno być wilgotne i delikatnie tłuste
- Jeśli ciasto jest zbyt suche – dodajemy odrobinę ciepłej wody i zagniatamy
- Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 20-30 minut
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C z funkcją termoobiegu
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ciasto dzielimy na 2 części, jedną trzymamy pod ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm
- Z ciasta wycinamy krążki (np. przy pomocy szklanki) i każdy krążek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy
- Na każdy placek nakładamy ok. 3 łyżeczki farszu i zlepiamy
- Ulepione pierogi układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą
Farsz pieczarkowy
- Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż się zeszkli)
- Dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż zrobią się złote i zmniejszą swoją objętość)
- Dodajemy przyprawy, mieszamy i przenosimy do miski
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 5 pierogów.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Woda (155 ml)
- Mleko ryżowe (125 ml)
- Mąka ziemniaczana (80 g)
- Mąka kukurydziana (75 g)
- Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (65 g)
- Mąka ryżowa (55 g)
- Mąka gryczana (55 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Babka jajowata – łupiny (15 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Farsz pieczarkowy
- Pieczarka (świeża) (1000 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.