fbpx
Szukaj
open close

Bezglutenowe pieczone pierogi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9c9dc975-3ccf-41c4-8b36-abcf28a64d72
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe pieczone pierogi

Przygotowanie

Ciasto

  • Jeśli mamy przygotowany farsz – przystępujemy do przygotowania ciasta
  • Do miski wsypujemy wszystkie mąki, babkę jajowatą, proszek do pieczenia oraz sól i całość mieszamy
  • Do rondla wlewamy mleko i wodę, mieszamy i zagotowujemy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski z mąkami dodajemy tłuszcz i stopniowo wlewamy gorące mleko z wodą, cały czas mieszając, aż uzyskamy gęstą masę
  • Gorące ciasto posypujemy małą ilością mąki (ziemniaczanej) i zagniatamy rękami, aby uformować jednolitą kulę
  • Jeśli ciasto jest za gorące – przekładamy je do osobnej miski i czekamy
  • Na koniec zagniatania ciasto powinno być wilgotne i delikatnie tłuste
  • Jeśli ciasto jest zbyt suche – dodajemy odrobinę ciepłej wody i zagniatamy
  • Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 20-30 minut
  • Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C z funkcją termoobiegu
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto dzielimy na 2 części, jedną trzymamy pod ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm
  • Z ciasta wycinamy krążki (np. przy pomocy szklanki) i każdy krążek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy
  • Na każdy placek nakładamy ok. 3 łyżeczki farszu i zlepiamy
  • Ulepione pierogi układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą

Farsz pieczarkowy

  1. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
  2. Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  4. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż się zeszkli)
  5. Dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż zrobią się złote i zmniejszą swoją objętość)
  6. Dodajemy przyprawy, mieszamy i przenosimy do miski

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 5 pierogów.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Woda (155 ml)
  • Mleko ryżowe (125 ml)
  • Mąka ziemniaczana (80 g)
  • Mąka kukurydziana (75 g)
  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (65 g)
  • Mąka ryżowa (55 g)
  • Mąka gryczana (55 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Babka jajowata – łupiny (15 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Farsz pieczarkowy

  • Pieczarka (świeża) (1000 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pierogi z kaszą jaglaną

Ciasto Na stolnicę przesiewamy mąkę, dolewamy tłuszcz i ciepłą wodę, dodajemy przyprawy i dokładni wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się (…)

WIĘCEJ >

Pierogi z ricottą i orzechami

Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (…)

WIĘCEJ >

Pieczone pierogi z warzywami

Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Dolewamy wodę i zagniatamy (…)

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy (…)

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >