Bezglutenowe pampuchy
Bezglutenowe pampuchy
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy babkę jajowatą i siemię lniane, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniało
- Do osobnej miski wsypujemy mąki, budyń, drożdże, cukier oraz sól i mieszamy
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz (masło) i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu
- Żel z babki jajowatej i siemienia lnianego dodajemy do mąk, wlewamy połowę mleka z tłuszczem i zaczynamy wyrabiać masę ręką
- Stopniowo dolewamy pozostałe mleko z tłuszczem, cały czas mieszając
- Masa powinna być luźna i puszysta, nie zwarta
- Na koniec obtaczamy masę w tłuszczu (oliwie), aby była jednolita i łatwo odeszła od ścianek miski
- Gotową masę przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1-1,5 godz. do wyrośnięcia
- Gdy masa urośnie i podwoi swoją objętość, zagniatamy ją i dokładnie odgazowujemy
- Jeśli masa klei się do rąk – możemy ją lekko podsypać mąką (ziemniaczaną)
- Ciasto dzielimy na części i formujemy pampuchy, po czym odkładamy je na deskę do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut, pilnujemy aby pampuchy nie urosły za bardzo)
- Do garnka wlewamy wodę (ok. 1/3 wysokości), nakładamy wkładkę i podgrzewamy wodę
- Gdy woda będzie wrzeć – przenosimy pampuchy na wkładkę (tak, aby się ze sobą nie stykały), przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (na średnim ogniu)
- Podczas gotowania nie podnosimy pokrywki, ponieważ pampuchy mogą opaść
- Po tym czasie sprawdzamy czy pampuchy nie są surowe, jeśli są – wydłużamy czas gotowania
- Przy pomocy drewnianej łopatki delikatnie podważamy pampuchy i je wyciągamy
- Pampuchy odkładamy na talerz i przykrywamy pokrywką (aby pozostały ciepłe do momentu ugotowania wszystkich pampuchów)
- Gotowe pampuchy podajemy z dodatkiem ulubionych owoców, a opcjonalnie możemy podawać z jogurtem np. kokosowym
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 pampuchy.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań bezglutenowych.
Autor
Lista składników
- Mleko ryżowe (200 ml)
- Woda (170 ml)
- Jagoda leśna (150 g)
- Mąka ziemniaczana (110 g)
- Mąka ryżowa (55 g)
- Mąka gryczana (55 g)
- Mąka owsiana (45 g)
- Budyń waniliowy – proszek (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Mąka z sorgo (20 g)
- Mąka kukurydziana (20 g)
- Babka jajowata – łupiny (15 g)
- Siemię lniane mielone (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Drożdże w proszku (5 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.