Bezglutenowe pączki z ziemniaków
Bezglutenowe pączki z ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Następnie ziemniaki odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem na gładką masę (lub przeciskamy przez praskę), po czym odkładamy do ostygnięcia
- Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę
- Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia oraz siemię lniane i mieszamy
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz (masło) oraz wanilię (laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wydłubujemy ziarenka) i podgrzewamy, cały czas mieszając
- Do miski z ziemniakami dodajemy mąki z dodatkami, wlewamy drożdże i olejek waniliowy, stopniowo zaczynamy wlewać mleko i wyrabiamy ciasto (ciasto może wyrabiać mikserem)
- Konsystencja ciasta powinna być luźna i klejąca (jeśli ciasto jest zbyt płynne – dodajemy więcej mąki owsianej lub ryżowej)
- Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia
- Po tym czasie przygotowujemy garnek z tłuszczem (olejem), talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i deskę posypaną mąką
- Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy
- Następnie łyżką nabieramy porcję ciasta i mokrymi (lub natłuszczonymi) rękami formujemy mini pączki, które kładziemy na deskę
- Uformowane pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut
- Gdy pączki lekko urosną – rozgrzewamy tłuszcz
- Pączki kładziemy na tłuszcz i smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony
- Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Pączki możemy podawać z dodatkiem dżemu lub posypane cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pączków.
Autor
Lista składników
- Olej z awokado ekologiczny (500 ml)
- Ziemniak (210 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Mąka ziemniaczana (80 g)
- Mąka ryżowa (35 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka owsiana (30 g)
- Drożdże (świeże) (25 g)
- Wanilia – olejek (15 ml)
- Cukier kokosowy (12 g)
- Mleko ryżowe (10 ml)
- Siemię lniane mielone (5 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
- Wanilia – laska (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.