fbpx
Szukaj
open close

Bezglutenowe kruche babeczki waniliowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c746a08f3-c802-44df-ae2b-6eda9bb8a32e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe kruche babeczki waniliowe

Przygotowanie

Spód

  • Mleko mieszamy z octem
  • Do miski przesiewamy mąki, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy
  • Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii, syrop klonowy, tłuszcz (wcześniej rozpuszczamy go w rondlu, aby był płynny), dolewamy mleko z octem i całość mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z funkcją termoobiegu
  • Foremki wylepiamy ciastem na grubość ok. 2-3 mm i lekko nakłuwamy widelcem
  • Następnie wkładamy foremki do piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut
  • Podczas pieczenia przygotowujemy budyń
  • Upieczone babeczki i budyń odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie wypełniamy spody babeczek budyniem i dekorujemy ulubionymi owocami (np. malinami, borówkami, jeżynami)

Budyń waniliowy

  • Do rondla wlewamy mleko (ryżowe), dodajemy tłuszcz, erytrytol i wanilię (laskę przecinamy wzdłuż na pół i wydłubujemy z niej ziarenka) i całość zaczynamy podgrzewać
  • Mleko (kokosowe) mieszamy z mąkami
  • Do wrzącego mleka dolewamy mleko z mąkami i szybko mieszamy rózgą kuchenną (masa bardzo szybko zrobi się gęsta)
  • Gdy masa będzie gęsta – ściągamy rondel z kuchenki i całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań bezglutenowych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 20
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

Spód

  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Mleko kokosowe (60 ml)
  • Mąka ryżowa (50 g)
  • Mąka jaglana (45 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Mąka gryczana (35 g)
  • Syrop klonowy (15 g)
  • Siemię lniane mielone (10 g)
  • Wanilia – ekstrakt (5 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Budyń waniliowy

  • Mleko ryżowe (250 ml)
  • Mleko kokosowe (160 ml)
  • Mąka ziemniaczana (36 g)
  • Erytrol (30 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Mąka ryżowa (12 g)
  • Wanilia – ekstrakt (5 g)
  • Wanilia – laska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe pączki serowe

Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pączki z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pampuchy

Do miski wsypujemy babkę jajowatą i siemię lniane, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniało Do (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe faworki

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (2/3 ilości cukru pudru zostawiamy do posypania faworków) i mieszamy Siemię lniane zalewamy gorącą (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem

Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę Do miski wybijamy jaja, dolewamy (…)

WIĘCEJ >