fbpx
Szukaj
open close

Bezglutenowe faworki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5372acd7-8311-4cb0-93a2-ece042cdb1ad
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe faworki

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (2/3 ilości cukru pudru zostawiamy do posypania faworków) i mieszamy
  • Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 5-10 minut – powinien powstać gęsty żel
  • Do miski z suchymi składnikami dodajemy żel z siemienia lnianego, mus jabłkowy, tłuszcz (olej kokosowy), jogurt oraz ocet i zagniatamy na gładką, elastyczną masę
  • Jeśli masa jest za sucha – dodajemy więcej tłuszczu lub jogurtu, jeśli jest za luźna – dosypujemy trochę mąki (ziemniaczanej)
  • Zagniecioną masę lekko obsypujemy mąką, formujemy w kulę i odklejamy od ścianek miski
  • Następnie zawijamy masę w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut (masa powinna się scalić i być plastyczna, pilnujemy aby nie schłodzić za mocno)
  • Przygotowujemy stolnicę podsypaną mąką (ziemniaczaną), wałek i nóż
  • Do garnka wlewamy tłuszcz (oliwę) w takiej ilości, aby faworki podczas smażenia nie dotykały dna
  • Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części, jedną część przykrywamy ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm
  • Z ciasta wycinamy faworki takiej wielkości, aby zmieściły się w garnku, którego będziemy używać
  • Faworki zawijamy delikatnie i powoli, aby nie przerwać ciasta
  • Rozgrzewamy tłuszcz
  • Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący – wrzucamy na niego mały kawałek ciasta i sprawdzamy czy skwierczy, pokrywa się bąbelkami i wypływa na powierzchnię, jeśli tak – tłuszcz jest gotowy do smażenia
  • Faworki kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony (jeśli faworki będą robić się za szybko brązowe – zmniejszamy ogień)
  • Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą
  • Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na nim usmażone faworki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Gdy faworki ostygną – posypujemy je pozostałym cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 faworki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań bezglutenowych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (500 ml)
  • Mąka ziemniaczana (80 g)
  • Budyń waniliowy – proszek (60 g)
  • Woda (60 ml)
  • Mąka owsiana (50 g)
  • Mąka kukurydziana (50 g)
  • Mus jabłkowy (45 g)
  • Jogurt kokosowy bez cukru (45 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (30 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Siemię lniane mielone (15 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Ręcznik papierowy, Stolnica, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe pączki serowe

Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pączki z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pampuchy

Do miski wsypujemy babkę jajowatą i siemię lniane, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniało Do (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać (…)

WIĘCEJ >