Bezglutenowe faworki
Bezglutenowe faworki
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (2/3 ilości cukru pudru zostawiamy do posypania faworków) i mieszamy
- Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 5-10 minut – powinien powstać gęsty żel
- Do miski z suchymi składnikami dodajemy żel z siemienia lnianego, mus jabłkowy, tłuszcz (olej kokosowy), jogurt oraz ocet i zagniatamy na gładką, elastyczną masę
- Jeśli masa jest za sucha – dodajemy więcej tłuszczu lub jogurtu, jeśli jest za luźna – dosypujemy trochę mąki (ziemniaczanej)
- Zagniecioną masę lekko obsypujemy mąką, formujemy w kulę i odklejamy od ścianek miski
- Następnie zawijamy masę w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut (masa powinna się scalić i być plastyczna, pilnujemy aby nie schłodzić za mocno)
- Przygotowujemy stolnicę podsypaną mąką (ziemniaczaną), wałek i nóż
- Do garnka wlewamy tłuszcz (oliwę) w takiej ilości, aby faworki podczas smażenia nie dotykały dna
- Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części, jedną część przykrywamy ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm
- Z ciasta wycinamy faworki takiej wielkości, aby zmieściły się w garnku, którego będziemy używać
- Faworki zawijamy delikatnie i powoli, aby nie przerwać ciasta
- Rozgrzewamy tłuszcz
- Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący – wrzucamy na niego mały kawałek ciasta i sprawdzamy czy skwierczy, pokrywa się bąbelkami i wypływa na powierzchnię, jeśli tak – tłuszcz jest gotowy do smażenia
- Faworki kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 1-2 minuty z każdej strony (jeśli faworki będą robić się za szybko brązowe – zmniejszamy ogień)
- Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą
- Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na nim usmażone faworki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Gdy faworki ostygną – posypujemy je pozostałym cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 faworki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań bezglutenowych.
Autor
Lista składników
- Oliwa z oliwek extra virgin (500 ml)
- Mąka ziemniaczana (80 g)
- Budyń waniliowy – proszek (60 g)
- Woda (60 ml)
- Mąka owsiana (50 g)
- Mąka kukurydziana (50 g)
- Mus jabłkowy (45 g)
- Jogurt kokosowy bez cukru (45 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (30 g)
- Cukier puder (30 g)
- Siemię lniane mielone (15 g)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Soda oczyszczona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.