fbpx
Szukaj
open close

Bezglutenowe donuty czekoladowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0a64ff67-3a8b-4032-b09a-9fae031b9d5b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe donuty czekoladowe

Przygotowanie

Ciasto

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy na kilka minut, aby zgęstniało
  • Do osobnej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy
  • Następnie do miski z mąkami dodajemy napęczniałą babkę jajowatą, purée, jogurt, ocet i tłuszcz, wlewamy połowę ilości mleka i całość zagniatamy rękami tak, aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły
  • Stopniowo dolewamy do masy pozostałe mleko i zagniatamy
  • Stolnicę posypujemy mąką (ziemniaczaną)
  • Przygotowane ciasto posypujemy mąką (ziemniaczaną) i oddzielamy od miski, a następnie dzielimy na części (w zależności od ilości porcji)
  • Porcję ciasta kładziemy na stolnicę, formujemy wałek o ok. 20 cm długości, spłaszczamy jeden koniec wałka i łączymy go z drugim, tworząc donut
  • Z wszystkimi częściami ciasta postępujemy w ten sam sposób co z pierwszą
  • Uformowane donuty układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy donuty jeszcze przez ok. 6-8 minut
  • Gotowe donuty przenosimy na talerz i odkładamy, a w między czasie zabieramy się za przygotowywanie polewy
  • Gdy mamy przygotowaną polewę – bierzemy donuta, wierzch moczymy w polewie i szybko odkładamy donuta na talerz, po czym posypujemy polewę orzechami
  • Z każdym donutem postępujemy tak samo jak z pierwszym

Polewa

  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski
  • Dodajemy tłuszcz i całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając
  • Miskę ściągamy z rondla, dodajemy słodzik i mieszamy
  • Orzechy drobno siekamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bezglutenowych deserów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 20
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

Ciasto

  • Woda (100 ml)
  • Purée z dyni (przecier) (100 g)
  • Mleko ryżowe (85 ml)
  • Cukier trzcinowy (65 g)
  • Mąka ryżowa (65 g)
  • Mąka jaglana (50 g)
  • Budyń waniliowy – proszek (40 g)
  • Mąka ziemniaczana (36 g)
  • Mąka gryczana (35 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (30 ml)
  • Jogurt kokosowy bez cukru (30 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Kakao w proszku (25 g)
  • Babka jajowata – łupiny (12 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Soda oczyszczona (1 g)

Polewa

  • Czekolada gorzka (bez mleka) (110 g)
  • Orzech włoski (30 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (30 g)
  • Syrop klonowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Stolnica, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe pączki serowe

Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe faworki

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (2/3 ilości cukru pudru zostawiamy do posypania faworków) i mieszamy Siemię lniane zalewamy gorącą (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem

Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę Do miski wybijamy jaja, dolewamy (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe kruche babeczki waniliowe

Spód Mleko mieszamy z octem Do miski przesiewamy mąki, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe oponki

Cytrynę sparzamy i wyciskamy z niej sok Do blendera kruszymy tofu, wlewamy sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy Następnie (…)

WIĘCEJ >