Batony kokosowo-cytrynowe
Batony kokosowo-cytrynowe
Przygotowanie
Spód
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę do ciasta spryskujemy tłuszczem w sprayu (jeśli nie mamy to smarujemy tłuszczem np. olejem kokosowym)
- Do robota kuchennego wrzucamy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz cukier i miksujemy do momentu uzyskania bardzo drobnej konsystencji
- Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, po czym ściągamy rondel z kuchenki
- Następnie tłuszcz przelewamy do robota kuchennego i dokładnie mieszamy za pomocą funkcji pulsowania
- Uzyskaną masę przenosimy do formy i dociskamy łyżką tak, aby była równomierna warstwa
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 14-15 minut
- Po tym czasie odkładamy formę na ok. 20 minut do ostygnięcia
Nadzienie
- Do miski wybijamy jaja i miksujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż jaj będą lekkie i puszyste)
- Dodajemy cukier, sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz ekstrakt i dalej miksujemy przez ok. 1 minutę tak, aby składniki się dokładnie połączyły
- 1/4 ilości masy przenosimy do osobnej miski, dodajemy mąkę i ubijamy
- Masę z mąką przenosimy do pozostałej masy i ponownie dokładnie ubijamy
- Tak przygotowane nadzienie wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika na ok. 17-18 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch będzie suchy)
Polewa
- W garnku umieszczamy wszystkie składniki (poza wiórkami kokosowymi) i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (podgrzewamy do momentu, aż masa zgęstnieję)
- Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i ściągamy garnek z kuchenki
- Polewę wylewamy na podpieczony spód z nadzieniem i równomiernie rozprowadzamy
- Formę wkładamy do lodówki na ok. 1 godz., a następnie kroimy na batony
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia batoników.
Autor
Lista składników
Spód
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (165 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (55 g)
- Wiórki kokosowe (45 g)
- Cukier trzcinowy (35 g)
- Sól morska (1.5 g)
Nadzienie
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier trzcinowy (75 g)
- Sok z cytryny (bio) (30 ml)
- Mąka kukurydziana (24 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Polewa
- Sok z cytryny (bio) (60 ml)
- Woda (60 ml)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Wiórki kokosowe (25 g)
- Mąka kukurydziana (24 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.