Bataty z syropem klonowym
Bataty z syropem klonowym
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Bataty obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Następnie posypujemy bataty czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wlewamy bulion
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
- Po tym czasie zawartość naczynia żaroodpornego blendujemy
- Dolewamy syrop klonowy i ponownie blendujemy na jednolitą konsystencję
- Dodajemy śmietanę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem batatów.
Autor
Lista składników
- Batat (500 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Bulion jarski (45 ml)
- Syrop klonowy (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.