Bataty z czosnkiem
Bataty z czosnkiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Bataty obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacinamy każdą połówkę w kilku miejscach na głębokość ok. 1 cm
- Następnie bataty układamy na papierze i posypujemy zieleniną
- Do miski wlewamy tłuszcz i ocet, mieszamy i polewamy mieszanką bataty
- Bataty posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Po upływie 20 minut posypujemy bataty czosnkiem i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia batatów.
Autor
Lista składników
- Batat (460 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (20 g)
- Rozmaryn (świeży) (16 g)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.