Batat pieczony z ryżem
Batat pieczony z ryżem
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Batat obieramy i kroimy na pół, a następnie kroimy na skos tworząc kratkę (jak na załączonym obrazku)
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy połówki batatu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do miękkości)
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Zieleninę siekamy
- Pomidorki kroimy na pół
- Na talerz nakładamy ryż, na wierzch kładziemy batat, a obok pomidorki i całość posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia batatów.
Autor
Lista składników
- Batat (230 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Ryż basmati (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.