Bakłażany smażone z oliwkami
Bakłażany smażone z oliwkami
Przygotowanie
- Bakłażany kroimy w kostkę
- Oliwki drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Paprykę kroimy na pół i usuwamy z niej gniazdo nasienne, a następnie kroimy miąższ w paski
- Czosnek obieramy i kroimy na pół
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, paprykę oraz czosnek i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy bakłażany i smażymy przez ok. 8-10 minut, cały czas mieszając
- Dodajemy oliwki i ocet, dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 5-6 minut
- Dodajemy przyprawy, całość dokładnie mieszamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (480 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Czosnek (5 g)
- Ocet winny (3 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.