Bakłażany faszerowane warzywami
Bakłażany faszerowane warzywami
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Cebule kroimy i podsmażamy.
- Suszone pomidory kroimy w paski.
- Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na 180ºC.
- Mieszamy ziemniaki z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi pomidorami i przyprawami.
- Bakłażany kroimy wzdłuż, wydrążamy łyżką część z pestkami. W to miejsce układamy farsz.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania faszerowanego bakłażana.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (800 g)
- Bakłażan (480 g)
- Cebula (315 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Pomidor suszony (40 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.