Bakłażany faszerowane risottem
Bakłażany faszerowane risottem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
- Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy.
- Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty.
- Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy miąższ zostawiając ok. 1 cm marginesu.
- Miąższ z bakłażanów razem z pokrojonym w kosteczkę pomidorem wrzucamy do pozostałych warzyw, dodajemy sól i zioła prowansalskie i dusimy jeszcze kilka minut.
- Wydrążone bakłażany smarujemy wewnątrz olejem i dość mocno solimy.
- Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Następnie mieszamy przygotowane warzywa wraz z ryżem, jajkiem, pieprzem i większością parmezanu (zostawiamy ok. 2 łyżek).
- Farsz wkładamy do wydrążonych bakłażanów uciskając go.
- Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem wymieszanym z mąką kokosową.
- Bakłażany pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Podajemy z sosem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Do podania bakłażanów można użyć sosu paprykowego znajdującego się w powiązanych przepisach, tam również znajdziesz inspirujące przepisy na faszerowane bakłażany.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (480 g)
- Pomidor (170 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Ryż basmati (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (105 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Czosnek (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Tymianek suszony (1 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Oregano suszone (1 g)
- Cząber suszony (1 g)
- Estragon suszony (1 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.