Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka
Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C.
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni.
- Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia kurczaka.
- Suszone pomidory kroimy w paski dodajemy do mięsa. Zdejmujemy z ognia.
- Bakłażany kroimy wzdłuż, wydrążamy łyżką część z pestkami. W to miejsce wkładamy farsz.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem 1 godzinę.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem bakłażana.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Bakłażan (480 g)
- Cebula (105 g)
- Pomidor suszony (56 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Kurkuma w proszku (4 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.