Bakłażan z tofu na ostro
Bakłażan z tofu na ostro
Przygotowanie
- Czosnek z cebulą obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera
- Zieleninę (kolendrę) z chili drobno siekamy i wrzucamy do blendera
- Do blendera dodajemy słodzik, sok oraz sos i całość dokładnie blendujemy
- Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm
- Tofu kroimy w kostkę o wielkości ok. 3,5 cm
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy zawartość blendera i podsmażamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Dodajemy bakłażany, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy tofu, połowę zieleniny (bazylii) i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
- Danie nakładamy na talerze i dekorujemy pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem lub tofu.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (400 g)
- Tofu naturalne (250 g)
- Cebula (105 g)
- Chili (60 g)
- Czosnek (20 g)
- Sos ostrygowy (20 g)
- Bazylia (świeża) (15 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.