Bakłażan z mozzarellą i oregano
Bakłażan z mozzarellą i oregano
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej)
- Kładziemy plastry bakłażana i smażymy do momentu, aż bakłażan się zarumieni i wsiąknie cały tłuszcz
- Na wierzch plastrów bakłażana układamy plastry mozzarelli i posypujemy oregano, a następnie przykrywamy pokrywką i „dusimy” przez ok. 5-8 minut (do momentu rozpuszczenia mozzarelli)
- Bakłażany przenosimy na talerz i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem bakłażana.
Opcjonalnie na bakłażana możemy położyć pomidorki koktajlowe.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (240 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Olej MCT (15 ml)
- Oregano suszone (3 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.