Bakłażan grillowany
Bakłażan grillowany
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 240 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier układamy plastry bakłażana, skrapiamy połową tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
- Następnie obracamy plastry bakłażana na drugą stronę, skrapiamy drugą połową tłuszczu, smarujemy pastą bazyliowo-czosnkową i posypujemy przyprawami oraz serem
- Blachę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia bakłażana.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (680 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Czosnek (20 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.