Babka bananowo – cytrynowa
Babka bananowo – cytrynowa
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C.
- Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą
- Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną)
- Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia
- Przygotowujemy formę do babki, najlepsza będzie silikonowa. Zamiennie w zwykłej małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bez tego będzie bardzo trudno wyjąc babkę)
- Szykujemy blender i wybijamy do niego jajka
- Dodajemy miód i zaczynamy miksować na średnich obrotach
- Blendując dodajemy po jednym bananie
- Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sodę
- Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce mąki jaglanej
- Następnie wylewamy ciasto do przygotowanej foremki
- Wkładamy do piekarnika na 50 min.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki na 5 min
- Wyjmujemy ciasto z foremki.
Uwagi
Jeśli używasz silikonowej foremki – nie wykładaj jej papierem do pieczenia.
Autor
Lista składników
- Banan (480 g)
- Jajo kurze (255 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (100 g)
- Mąka jaglana (100 g)
- Cytryna (80 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.