Babeczki z Yorkshire
Babeczki z Yorkshire
Przygotowanie
- Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Do miski przesiewamy mąkę i sól, mieszamy, a następnie formujemy zagłębienie
- Dodajemy jaja i mieszamy
- Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęste ciasto i odstawiamy na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty, aby się lekko zagrzała
- Następnie ostrożnie wlewamy w zagłębienia ciasto i wkładamy formę do piekarnika na ok. 5 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 200 st. C i pieczemy babeczki jeszcze przez ok. 8-10 minut
- Babeczki wyciągamy z piekarnika i odkładamy na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Mleko kokosowe (350 ml)
- Jajo kurze (204 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.