Babeczki z wieprzowiną
Babeczki z wieprzowiną
Przygotowanie
- Boczek kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z boczkiem
- Do miski dodajemy mięso, wino oraz przyprawy (gałkę muszkatołową) i całość dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
- Zagłębienia w formie do muffinów smarujemy tłuszczem
- Z lodówki wyciągamy farsz i odkładamy na ok. 30 minut
- Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być dobrze schłodzony) i przenosimy do rondla
- Dolewamy wodę i zagotowujemy
- Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy tłuszcz i mieszamy drewnianą łyżką, aby powstało miękkie ciasto
- Z ciasta formujemy kulę, którą następnie dzielimy na części
- Każdą część ciasta zawijamy w folię (aby zatrzymać ciepło)
- Z każdego kawałka ciasta odcinamy 1/4 (do przykrycia babeczek), a resztę rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm i wciskamy do zagłębień w formie
- Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Następnie odciskamy z jabłka nadmiar soku, przenosimy do miski z mięsem i całość dokładnie mieszamy
- Farsz nakładamy do babeczek i przykrywamy pozostałym ciastem
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Wierzch babeczek smarujemy jajem i pieczemy przez ok. 1,5 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Babeczki możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi ziarnami.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina mięso mielone (600 g)
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Woda (250 ml)
- Jabłko (180 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Wino czerwone wytrawne (30 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.